Första praktikdagen!

Efter att ha varit på Blok Tisdag och Onsdag så var det idag dax för den första dagen på praktiken! Vi har fått varsin praktikplats. Jasmine har sin praktik på ShiShi Blomster och Nicklas befinner sig på Storgatans blomsterhandel. Vi har hamnat i två helt olika butiker vilket är bra då man kan dela sina upplevelser med varandra. Nicklas butik har stor omsättning och levererar blomster till många stora evenemang. De vanligaste arbetstiderna här är 9-17 så det blir lite sovmorgon trots allt. Det är högt arbetstempo här och rasterna är inte så långa, man äter som sagt bara macka till lunch och vi kommer nog vara ganska trötta på bröd när vi kommer hem till Sverige. 
 
På ShiShi började dagen med en beställning på två dekorationer till ett par som fått tvillingar, en gutt och en jente och jag fick användning av min kunskap att göra rosetter. Annars har dagen bestått av lite städning, snittning och det har bjudits på många skratt! Butiken ligger också bredvid ett hotell där Burmas president befinner sig så det har varit fullt pådrag utanför butiken med poliser och säkerhetsfolk. Jag har också fått vara med och byta ut blommor runt om på hotellet, lätt att gå vilse i alla gångar därinne. 
 
Storgatans blomsterhandel är ett väldigt bra ställe där man kan få mycket kunskap för att utvecklas men jag känner att det kanske hade varit bra att vara där en längre tid! Jag har stått och gjort ungefär hundra stycken olika dekorationer till företag i Oslo. Det är väldigt stort så det kommer nog ta ett tag att lära sig att hitta alla grejer och man träffar nya människor varje dag. Det är viktigt att veta vad man får göra och inte får göra för att allt ska flyta på. Dock fick jag en liten lektion av Tobbe själv, då jag fick lära mig vad han tycker är det viktigaste i en låg dekoration för att den inte ska se flygande ut utan ha kontakt med bordet. 
 
 
 
 

Två dagar på Blok

Nu har vi varit två dagar på skolan, Blok. Som egentligen inte är någon skola utan ett upplärningskontor dit de som går som lärlingar kommer in lite då och då för olika "samlingar". Den samlingen vi va med på varade i fyra dagar och hade temat sorgbinderi. Det är lärlingarnas chans att prova på saker som de är osäkra på eller inte får göra ute i sina butiker. De planerar alla sina arbeten, gör tidsplaneringar och beställer allt sitt material själva. Det norska systemet för att utbilda florister, eller blomsterdekoratörer som de kallar det, är annorlunda från vårt i Sverige. De går först två år i skola, ungefär som våran där de lär sig grunderna, olika stilar, färglära osv. Sen går man två år som lärling innan det är dags att avlägga sitt gesällbrev, fagprovet. 
 
Vi testade på att arbeta mycket med den transparenta stilen då vi kände att det va roligt att testa på lite mer. Nicklas gjorde två kistdekorationer och även en liten variant av miljövänlig stickmassa. Jasmine gjorde första dagen en krans med en slags flätteknik och fick andra dagen utmaningen att göra en kudde som tydligen är ganska vanligt på icke-religiösa begravningar. Vår lärare Trond gav oss många goda råd och nyttig feedback!
 
Vi kommer återvända till Blok för ännu en samling, nästa gång är temat brudbinderi. 
 

 
 
 

Första skoldagen

Idag stod det begravningsbinderi på schemat och det var väldigt valfritt vad man ville jobba med. Jasmine gjorde en krans och Nicklas en kistdekoration. De ville gärna att man skulle prova på något som man inte hade gjort tidigare så det va roligt att få ta ut svängarna och exprimentera lite! Det märks att de är duktiga här i Norge och eleverna kommer med många bra synpunkter och är väldigt pålästa och bildade. Roligt att se! Det blir dock lite tomt på bilder då det inte har funkat att ladda över dom till datorn, ska försöka lägga upp dom en annan dag. 
Idag har vi också fått den andra nyckeln till lägenheten och nu är det klart att vi får stanna här i tre veckor, känns skönt! Nu ska vi gå och sova fast klockan inte ens är åtta. Vi är trötta och fyllda av nya intryck. Imorgon blir det mer begravningsbinderi. Godnatt!

Långtur bland butiker

Det blev ingen uppdatering här på bloggen igår. Vi tog en ganska lugn förmiddag och gav oss senare ut på en tur runt i området där vi bor och traskade ner och kollade på slottet. Det var fint och mysigt i parken omkring slottet med mycket folk och barn som åkte pulka! 
Idag har vi varit på skolan en stund på morgonen med en liten rundtur och info om det norska skolsystemet som verkar jättebra och det skiljer sig oväntat mycket från hur vi har det i Sverige. Efter det gav vi oss ut på en lång vandring med Jorunn. Hon visade oss runt i blomsterbutiker runt om i Oslo, det var jättespännade och även där skiljer det sig en hel del. De har tillexempel inga kylar ute i sina butiker och man kommer mycket närmare blommorna direkt när man kommer in i butiken. Dofterna i butikerna är fantastiska!
Jorunn bjöd oss också på en äkta norsk lunch, vilket innebär smörgås. Vi har fått lära oss att de inte äter lunch här på samma sätt som vi. De tar helt enkelt med sig matpakke med macka och kanske nån frukt. Lite ovant för oss som är vana vid två mål mat om dagen.. Vi har också vart och hälsat på hos våra praktikplatser och precis som man förväntar sig av norrmän så är de supertrevliga och bemöter en med ett stort leende när man kliver in i butiken! 
Imorgon blir det en dag i skolan, sorgbinderi står på schemat. Kommer bli spännande! 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Oslo calling

Nu är vi framme och har kommit lite tillrätta i stan och i lägenheten. Vi fick byta till en annan lägenhet i sista minuten men det gjorde inte oss nåt, lägenheten va kanon och smidigt läge med nära till trikk å sentrum.

Flyget idag gick otroligt snabbt. Hann knappt komma upp i luften innan det va dags att landa igen. När vi kommit fram så mötte vi upp Jorunn som är vår kontaktperson här i Oslo. Hon visade oss runt lite och vi gick och tog en liten lunch.

Det märks att det är mycket svenskar här i Oslo, både servitören och personalen i affärerna. Vid restaurangen spelade dom Lars Winnerbäck och Jasmine kände sig som hemma!

Får till och med in svenska tv-kanaler i lägenheten. Så nu har vi handlat hem lite gott så blir det mellomys ikväll!

Kram från en nöjd gutt och en gla jente!